Откриха мъртви гълъби в хасковската река
Откриха мъртви гълъби в хасковската река / Снимка: Дарик - Хасково, архив

Над 20 мъртви гълъба откриха днес експерти от РИОСВ - Хасково и Агенцията по храните в коритото на река Хасковска в района на зеленчуковия пазар, съобщиха от Екоинспекцията. Проверката е извършена след получен сигнал.

От Агенцията е взета мъртва птица, която ще бъде изпратена за анализ и изследване в Централна референтна лаборатория по авиан инфлуенца (птичи грип) - София с цел установяване на причините за смъртта на пернатите. Община Хасково ще предприеме необходимите мерки теренът да бъде почистен. Състоянието на водата на река Хасковска е видимо нормално, а в проверявания участък са били забелязани живи жаби.

Миналата година по същото време е било констатирано измиране на подобно количество гълъби. След извършен анализ е било установено, че причина за смъртта им е Нюкясълска болест, по-известна като псевдочума по птиците.

Няма данни за умишлено умъртвяване на птиците. Въпреки това екоекспертите напомнят, че умишленото причиняване на смърт на животни, в това число незащитени видове, е наказуемо по силата на Закона за защита на животните.