Оперативният щаб, свикан от областния управител на Хасково Станислав Дечев
Оперативният щаб, свикан от областния управител на Хасково Станислав Дечев / Областна администрация, Хасково

Оперативният кризисен щаб, свикан от областния управител на Хасково Станислав Дечев реши, че режимът на водоподаване в Хасково ще бъде прекратен и снабдяването на населението с вода ще се нормализира. Решението бе взето след получените резултати от изследванията на питейната вода, оповестени от Министерството на  здравеопазването. Изследванията са на БАН - за радионулиди: уран 234 и уран 238, олово 210, дъщерни продукти на радон, торий.  До дни се очакват допълнително резултатите за радий и полоний. Данните са изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) за изчисляване на здравно значимия показател - обща индикативна доза. Получени са и резултатите на НЦРРЗ от анализи на подземна вода, подавана от водовземните съоръжения на помпени станции 1 и 2 и при по-голямата част от кладенците. Те показват стойности на естествен уран в рамките на нормата за подземни води. Това ще даде възможност да се включат в употреба 6 кладенеца, в които е установено, че стойностите на естествен уран са в рамките на нормата, с което ще се преустанови режимното водоподаване в гр. Хасково. Окончателната оценка за пригодността на водата за питейни нужди в града ще бъде направена в началото на другата седмица, след получаване на данните за изчислените от НЦРРЗ стойности на обща индикативна доза.

Оперативният щаб, свикан от областния управител на Хасково Станислав Дечев
Областна администрация, Хасково

След обсъждане на всички тези данни членовете на Оперативния кризисен щаб решиха, че водоснабдяването в Хасково се нормализира. Остава обаче, ограничението за ползване на водата за пиене и готвене, до окончателното оповестяване на индикативната доза за алфа-активност. Предстои тази вечер да бъде позволено на ВиК Хасково да пусне кладенците от ПС 1. Водата от тях ще бъде източена за 3 дни, за да се изчисти насложеното в продължение на два месеца заблатяване. След това водата от тези кладенци ще се смеси с другата питейна вода в мрежата и ще се вземат нови проби за нейната годност. Едва когато резултатите от тях излязат,  ще се оповести  дали хасковската вода е годна за пиене и готвене или ограниченията ще продължат.

За петте дни на воден режим в Хасково запасите от вода в най-големия резервоар са се увеличили от 2 500 кубически метра миналия петък до 10 500 кубически метра вода днес. При пускането в мрежата на 6 кладенеца следващата седмица, в системата на водоподаване ще се влеят 50 литра вода в секунда.