Обсъждат нови санкции, дори затвор, за безотговорни родители
Обсъждат нови санкции, дори затвор, за безотговорни родители / netinfo

Затвор за родители, чиито деца не посещават редовно училище до 8-ми клас предвиждат идеи обсъждани от социалното и правосъдното министерство. Те ще бъдат коментирани на предстоящо заседание на МС, в което, по разпореждане на премиера Сергей Станишев, трябва да се одобри създаването на работни групи към всяко едно министерство за приемане на цялоста промяна в законодателството с цел по-голяма защита на децата. Това съобщи в Хасковски Минерални бани министър Емилия Масларова, която участва в откриването на 8-я поред детски етнофестивал, организиран от КНСБ.

Министър Масларова участва и в кръгла маса на тема - „Любовта към децата – отговорност на всички. Духовността срещу насилието”. Бяха представени данни, според които 36% от ражданията в България са на момичета до 17-годишна възраст, а 10% от абортите в страната също са на момичета до тази възраст. Друго проучване направено сред 710 деца сочи че, 2/3 от момчетата и 1/3 от момичетата системно употребяват алкохол. Почти 11 % от момичетата започват полови контакти на 14-годишна възраст, а 1/3 от анкетираните приемат, че не спазват обществените норми и училищните разпореждания.

Според министър Масларова основния проблем е в родителството, затова са нужни нови строги санкции за безотговорни майки и бащи. Чуйте какво каза още Емилия Масларова от звуковия файл.