/ Община Димитровград
Намерение за пилотно изграждане, доставка и монтаж на подземни съдове за разделно събиране на отпадъци заяви Община Димитровград. Идеята е за две отделения на бул. „Благоев” с по два броя подземни контейнери.

В тази връзка, кметът Иво Димов иска свикване на Общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците - регион Хасково, в което са общините Хасково, Димитровград и Минерални бани, информират от димитровградската администрация.

Предложението е за използване на средства от отчисления по чл.64 от ЗУО за изграждане на подземни съдове за разделно събиране на отпадъци на територията на град Димитровград.
 
Определят такса смет за община Димитровград

Подземните контейнери са разпространена практика в европейските столици и в няколко от по-големите български градове, като София, Пловдив, Бургас. Те са по-дискретни, заемат по-малко място и не позволяват разхвърлянето на сметта от външни фактори, коментират от общината в Димитровград.
 
Съгласно чл.24, ал.1, т.2 от Наредба №7/19.12.2013г. за реда и начина за изчисляване и определяне размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци, предложението на Община Димитровград може да се финансира от натрупаните отчисления по чл.64 от ЗУО и чл.20 от Наредба №7
 
Във връзка, с това и на основание чл.25, ал.2, т.4 от същата наредба, кметът следва да подаде заявление до директорът на РИОСВ-Хасково за използване на средства от събраните отчисления по чл.64 по ЗУО, към което трябва да се приложи и решение от Общото събрание на Регионалното сдружение, обясняват от димитровградската администрация.