Областната управа и АСП представят схемата Обучения и заетост
Областната управа и АСП представят схемата Обучения и заетост / Darik News, архив

Форум по повод старта на  Схема „Обучения и заетост“ за безработни над 29 години по ОП „Развитие на човешките ресурси“ организират днес Областна администрация-Хасково и Агенцията по заетостта. Той започва от  14 часа в зала „Марица“ на областната управа.

Инициативата е на областния управител Станислав Дечев. Идеята е чрез схемата „Обучения и заетост“ да се постигнат максимални резултати в осигуряването на работни места в региона и трайна заетост на безработните.

Предимствата на програмата за търговските дружества, общинските фирми, бизнеса и най-вече за безработните над 29г. ще разяснят днес експерти от Агенцията по заетостта. Схемата „Обучения и заетост“ за безработни лица на възраст над 29 години стартира на 25 март и ще се реализира на два етапа. В първия е осигурен бюджет от 8 100 000 лева за трудови възнаграждения на безработни лица над 29 години, регистрирани в бюрата по труда. Във втория етап на заявилите участие ще  бъде осигурена възможност за обучение и преквалификация, а след това и заетост.

Приоритетните целеви групи са безработни с основно или по-ниско образование; продължително безработни с регистрация в дирекции „Бюро по труда” от 12 и повече месеца и безработни лица на възраст над 54 г.

Работодателите, които искат да се включат в схема „Обучения и заетост”, могат да подават своите заявки във всички дирекции „Бюро по труда” от 25 март до 17 ч. на 1 април.