Над 10 км опашка от тирове на Капитан Андреево, след протеста на превозвачите
Над 10 км опашка от тирове на Капитан Андреево, след протеста на превозвачите / Dariknews

Превозвачите блокираха шестте най-големи гранични пункта на страната. В продължение на два часа- от 10 до 12, достъпът до „Капитан Андреево", „Лесово", „Кулата", „Дунав мост 1", "Дунав мост 2" и „Калотина" беше възпрепятстван.

Причина за недоволството на превозвачите е бавното преминаване през граничните пунктове, което понякога отнема до 60 часа.

Протестът на граничен пункт "Капитан Андреево" премина без инциденти. А опашката от тирове и автомобили на пункта вече е над 10 км.

Над 10 км опашка от тирове на Капитан Андреево след протеста на превозвачите
netinfo

От бранша дават 30-дневен срок на държавата да разреши проблемите по пропускателните пунктове. В противен случай готвят безсрочни блокади по границата.

"Най-големият проблем е Капитан Андреево и Калотина” заяви Илиян Филипов от Съюза на международните превозвачи. По думите му това са двата гранични пункта, които свързват с граници извън ЕС. „Но не можем да си обясним факта - Кулата и Видин. Уж сме ЕС и има свободно движение на хора и на стоки, а в същото време стоим по 24 часа, за да преминем пункт, на който не трябва да имаме митническа обработка", коментира Филипов. „Ако до месец проблемът не се реши, ще затворим всички граници до подаване на оставките на хората, които управляват компетентните органи", заяви още Илиян Филипов от Съюза на международните превозвачи.