МВР - Хасково предприема мерки за сигурността по баловете
МВР - Хасково предприема мерки за сигурността по баловете / Dariknews.bg, архив

Областната дирекция на МВР в Хасково предприема мерки за обезпечаване на сигурността на реда и безопасността на движението по време на абитуриентските балове, съобщиха оттам. Целта е своевременно да бъдат проверени местата, в които са предвидени честванията на празника, да се организират срещи с училищните ръководства и органите на местно самоуправление и местна администрация за предприемане на съвместни действия за  обезпечаването на сигурността и обществения ред  по време на баловете. Служители ще извършат проверки на увеселителните заведения, като специално внимание ще се обръща на пропускателния режим и недопускането на въоръжени, хора в нетрезво състояние или употребили наркотични вещества. Пожарникари ще установяват състоянието на пожарната и аварийна безопасност,  на електрическите и вентилационни инсталации, както и на системите за гасене и известяване при пожар. Специално внимание се обръща на завишаването на контрола при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, боеприпаси и пиротехнически средства.

Друг основен акцент е поставен върху организацията за безопасно и сигурно движение по пътищата, осъществяването на пътния контрол с цел недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриентите. В този смисъл ще се осъществява и превантивен контрол на рисковите маршрути, по които се очаква интензивно движение на празнуващите и техните близки, включително и след приключване на баловете в нощните часове.

От "Пътна полиция” отново припомнят практическите препоръки за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия по време на празниците на абитуриентите, насочени към тях, техните родители и приятели. Целта е всички те да осъзнаят риска и своята лична отговорност, за да бъдат избегнати поводите за нещастни случаи и да не се помрачат празниците на зрелостниците.

По време на абитуриентски балове е налице сериозна опасност от тежки пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти.

Инцидентите обикновено се случват в края на официалните тържества, когато младежите се насочват към заведения или паркове, за да продължат вечерта с приятели и познати извън кръга на съучениците си.

Опасни инциденти стават и когато абитуриентите тръгват да се придвижват с автомобили на приятели. Неприятно би било, да свързвате абитуриентската си вечер с травма или по-тежко увреждане. При никакви обстоятелства не се съгласявайте да ви вози човек, за когото предполагате, че е употребил алкохол или е неправоспособен. Вие също не шофирайте в нощта на бала. Дори и да не сте употребили алкохол, празничната еуфория ще отслаби контрола Ви и може да ви провокира към движение с висока скорост и рискови маневри.  По-добре ползвайте такси. Не се качвайте в автомобил с  повече хора от определения брой места. Напомняме, че возенето на предния капак и надвесването през прозорци и люкове на автомобила е извънредно опасно и ще бъде строго санкционирано от пътните полицаи.
При необходимост да предотвратите рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред, не се колебайте да потърсите помощ от полицията - на тел.112.