/ Митници
Митнически служители задържаха 45 кг сребърни изделия при два отделни случая в края на миналата седмица. На МП Капитан Андреево служителите откриват 12.583 кг сребърни накити в кабината на товарен автомобил, а на МП Калотина в друг товарен автомобил дежурните митнически инспектори установяват други 32.346 кг сребърни изделия, съобщават от Агенция "Митници".

И в двата случая превозните средства идват от Турция, а освен недекларираните благородни метали са открити и други нелегални стоки. По случаите са образувани дознания под ръководството на окръжните прокуратури в София и в Хасково.

Митници

На 24 март на МП Калотина, на изход от страната, пристигнала товарна композиция, състояща се от влекач с ремарке, със сръбски регистрационен номер.

Превозното средство, управлявано от сръбски гражданин, е отклонено за щателна митническа проверка. В присъствие на шофьора е извършено претърсване и изземване, като е установено, че без знанието и разрешението на митниците, чуждестранният гражданин е направил опит да пренесе през границата на страната стоки за търговски цели в големи размери. Митническите служители са открили 32.346 кг сребърни изделия, както и още 1639 броя артикули с изображения на търговски марки - 442 чифта маратонки, 48 дълги спортни комплекти, 157 дънки, 15 къси панталони, 741 тениски, 35 якета и 201 парфюма.

 По случая е образувано досъдебно производство. Шофьорът на товарната композиция е бил привлечен в качеството на обвиняем. На 28 март, по искане на Окръжна прокуратура – София, съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъжа, като разследването по делото продължава.

Откритото на МП Калотина количество от над 32.3 кг. е близко до рекордното количество за 2021 г. – 33.9 кг., когато на МП Малко Търново митническите служители намират сребърни изделия, предназначени за преработка и укрити в румънски автомобил, пътуващ към Турция.

Митници


При втория случай, на 26 март, на МП Капитан Андреево, пристига влекач с полуремарке с турска регистрация, превозващ стока от Турция за Белгия. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която във фабрични кухини в шофьорската кабина са открити 18 прозрачни полиетиленови пакета, съдържащи изделия от бял и жълт метал.

Според направената от вещото лице експертиза накитите с общо тегло 12.583 кг са от сребро на стойност 75 498 лева.  В хода на проверката са открити и 240 кутии цигари без български акцизен бандерол. Контрабандно пренасяните сребърни накити и цигари са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Спрямо шофьора, който е турски гражданин, е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура – Хасково.

През миналата година са задържани близо 133 кг сребро и сребърни изделия, което се доближава до установените количества през предходните четири години взети заедно.