Медицинска сестра заразена с морбили, 50 000 от региона трябва да бъдат ваксинирани
Медицинска сестра заразена с морбили, 50 000 от региона трябва да бъдат ваксинирани / netinfo

50 хиляди души от областта трябва да бъдат имунизирани срещу морбили и от следващата седмица се очаква да стартира извънреда имунизация. Тя ще обхване всички неимунизирани от 13-месечна възраст до 20-годишни. Това съобщи за Dariknews шефът на РИОКОЗ-Хасково доктор Делчо Янев.

Той заяви, че ситуацията в региона може да се определи като епидемия, но нетипична епидемия, тъй като опасност има не за всички хора, а само за тези, които не са имунизирани. Преболедувалите също не са застрашени.Сред другите мерки за стопиране на разпространението на заразата е откриването на пунктове за имунизация. Вероятно такива ще заработят в кварталите "Република" и "Хисаря".

Д-р Янев потвърди, че има информация и за заразен медицински персонал. Става въпрос за медицинска сестра от местната болница, но в РИОКОЗ нямат информация дали диагнозата е окончателна. Според друга информация това е сестра от детски лекарски кабинет. Управителят на болницата д-р Пандов съобщи пред Дарик, че отделението по урология е освободено за приемане на заразени. Пациентите от урология се пренасочени в детска хирургия.Той отрече информацията, че ще се наложи и част от трето вътрешно отделение да бъде освободено за приемане на болни от морбили. В момента общия брой на заразените е 169.   

Според последната актуална информация 10 от приетите в болницата в Хасково са в тежко състояние, а при други двама души усложненията са още по-големи и те са препратени за лечение в инфекциозната клиника в Пловдив.