Масови проверки на жилища заради бежанците
Масови проверки на жилища заради бежанците / Dariknews, архив

Служителите на хасковската полиция съвместно с колегите си от Столичната дирекция на вътрешните работи и областни дирекции в страната извършват проверки на адреси, където биха желали да се настанят бежанците, изчакващи решението на Държавната агенция за статута им. Тоа съобщават от пресцентъра на МВР.

По повод на постъпили в МВР информации за регистрирани множество кандидат-бежанци на едно и също място, е създадена организация за обмен на информация и проверка на адресите. Проверяват се и лицата, които декларират, че предоставят жилище.

Анализ на данните досега сочи, че често съществува практика обещаният адрес да се окаже фиктивен, а търсещите убежище остават без пари на улицата.
В началото на ноември МВР разкри транспортна мрежа за извеждане на имигранти от центровете в Харманли и село Пъстрогор, а от началото на октомври хасковските полицаи са извършили 25 проверки на външни адреси. Установени са  11 души, декларирали намерение да изведат чужденци и да ги настанят на тези места. Констатирани са 4 случая, при които декларираните имоти или вече са продадени, или са обитавани от други собственици. Образувано е и досъдебно производство за съставяне на документ с невярно съдържание от предоставящ имота си софиянец. Във временните центрове са върнати десетки преждевременно напуснали или измамени чужди граждани.

Създадена е организация за постоянен контакт и информационен обмен  между областните дирекции на МВР в страната и Държавната агенция за бежанците. В случай на установен фиктивен адрес или липса на съгласие от собственика на посоченото за настаняване жилище, полицейските служители  подават сигнал към ръководството на агенцията с предложение за недопускане на излизането на чужденците от местата за временно настаняване.

Мерките се осъществяват с цел предотвратяване на измамни схеми от недобросъвестни посредници, допълват от МВР.