КРИБ отличава 30 фирми от Хасковско за социалната отговорност
КРИБ отличава 30 фирми от Хасковско за социалната отговорност / DarikNews, архив

За първи път награди за „СОЦИАЛНО ОТГОВОРНА КОМПАНИЯ- ПАРТНЬОР НА ОБЩИНА ЗА 2012 г.” ще връчи днес Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) на територията на област Хасково, съвместно с кметовете на общините Хасково, Димитровград, Харманли, Симеоновград, Тополовград и Ивайловград. Те откликнаха на отправената от КРИБ в края на миналата година покана към всички 11 общини от област Хасково да номинират за приза фирми, които работят на територията на съответната община и отговарят на критериите за корпоративна социална отговорност. Политиката по социализация на компанията в обществения живот чрез участието й в обществено значими проекти на местната и националната власт по отношение на благоустройството и устойчивото развитие на съответната община, програми за благотворителност и спонсорски, инвестициите в инфраструктура, здравеопазване, образование, спорт и култура, платени данъци и такси са част от критериите. За целта във всяка от представилата номинации община е била съставена специална комисия, съобщават от регионалната структура на КРИБ. Комисиите определиха 30 фирми от 6-те общини да получат грамота за „СОЦИАЛНО ОТГОВОРНА КОМПАНИЯ- ПАРТНЬОР НА ОБЩИНА ЗА 2012 г.”.   Най-много- 8 са фирмите, посочени от община Хасково. 7 са излъчените от община Тополовград, по 4 от общините Харманли и Ивайловград, по 3 компании са номинирали общините Димитровград и Симеоновград.

Целта на наградата е да повиши и популяризира усилията на фирмите, които развиват дейността си на територията на общините от област Хасково, да представи на обществеността най-добрите практики за корпоративна социална отговорност и подкрепа на обществения интерес. КРИБ вярва, че принципите на корпоративната социална отговорност трябва да са част от цялостната бизнес-стратегия на компаниите в общините и ще стимулира такова поведение, коментира регионалният председател на конфедерацията Стефан Димитров.

В България за корпоративна социална отговорност се заговори през последните 10 години, но в Европа и в света тези практики са познати отдавна. Например Програмата „Вдъхновяващи партньорства за иновации и промяна” цели да насърчи фирмите към отговорни корпоративни практики и сътрудничество, както и да отличи най-добрите такива практики в Европа. До 1 март тази година и български компании имаха възможност да кандидатстват за европейските награди по тази програма, като победителите от всяка страна също ще бъдат избирани на база положителното влияние, което работата и проектите им са оказали върху обществото и бизнеса. Инициативата се организира с подкрепата на Европейската комисия в 29 страни, а партньор за България е Глобалния  договор на ООН. Участието в този конкурс е абсолютно безплатно. В област Хасково също има фирми, които развиват своята дейност в тази посока, независимо от кризата и тежкото положение, в което българския бизнес се намира в момента. Аз смятам, че те трябва да бъдат стимулирани и поощрени в това отношение, като се популяризират техните добри  практики, категоричен е Стефан Димитров.

Официалната церемония утре е от 15 ч. Днес, в Хасково. Гости ще бъдат областният управител Ирена Узунова, кметовете и председателите на общински съвети, представители на отличените компании, както и  заместник-председателят на Управителния съвет на КРИБ Петър Кънев.