пенсии
пенсии / Елена Бейкова, Дарик радио

Консултации за определяне на размера на пенсията за трудова дейност, когато тя е с начална дата след 31 декември 2018 г. стартира от днес за гражданите от област Хасково ТП на НОИ. Консултациите са във връзка с правото им да изберат по-благоприятния за тях индивидуален коефициент при определянето Правото на избор дали да бъде изчислен по реда на нормативната уредба, приложима за трудови пенсии с начална дата до 1 януари 2019 г. по т. нар. „стара методика“ или съгласно разпоредбите, приложими за пенсии с начална дата след 31 декември 2018 г. – „нова методика“, е въведено с новата разпоредба на Кодекса за социално осигуряване. То се отнася както за бъдещите пенсионери, така и за лицата с подадени заявления за пенсиониране или с вече отпуснати а трудова дейност с начална дата след 31 декември 2018 г.

От 7 май НОИ ще смята по коя методика е по-благоприятно да се пенсионираме

Екипи експерти от отдел „Пенсии“ на териториалното поделение ще консултират гражданите при избора и чрез използване на електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“. За услугата е необходимо те да представят: документ за самоличност, оригинален за брутното трудово възнаграждение или доход, върху който са внесени осигурителни вноски (обр. УП-2) за 3 последователни години от последните 15 години осигурителен стаж по избор преди 1 януари 1997 г., оригинални документи за осигурителен стаж до 1 януари 1997 г.

Влиза в сила изчисляването на пенсиите по две методики

Консултациите ще са всеки ден в административната сграда на ТП на НОИ–Хасково в приемните на отдел „Пенсии“ и в изнесения офис на поделението в Димитровград, с регламентираното работно време за клиенти- от 8:30 до 16:30 ч., без прекъсване.

Започва подаването на новия вид заявления за отпускане на пенсия

За останалите общини в област Хасково са сформирани мобилни работни групи от експерти, които ще консултират на място по график:

07.05. – община Тополовград
08.05. – община Харманли
09.05. – община Ивайловград
10.05. – община Стамболово
13.05. – община Симеоновград
14.05. – община Маджарово
15.05. – община Минерални бани
16.05. – община Свиленград
17.05. – община Любимец

Консултациите ще са в администрацията на съответната община, като работното време е между 9:30 и 16 часа.