/ Снимка: Дарик, архив
Започва подаването на новия вид заявления за отпускане на пенсия
101486
Започва подаването на новия вид заявления за отпускане на пенсия
  • Започва подаването на новия вид заявления за отпускане на пенсия
От днес (7 май) започва подаването на новия вид заявления за отпускане на пенсия, в които хората могат да посочат изчисляване на размера и по старата методика, с трите най-добри осигурителни години преди 1997-ма година.
 
Заявленията са достъпни на сайта на Националния осигурителен институт, както и в приемните на института. За да разберат приблизителния размер на пенсията си по новите и по старите правила, хората могат да използват комбинирания калкулатор на НОИ, също достъпен на електронната страница.

Влиза в сила изчисляването на пенсиите по две методики
 
Изборът дали бъдещата пенсия на даден човек да бъде изчислена по старата или по новата методика, ще бъде валиден до края на 2022-ра година. За тази цел съответният човек трябва да попълни специална част от новия формуляр за отпускане на пенсия и да приложи оригинални документи за доходите, върху които се е осигурявал за избраните от него три последователни години между 1982-ра и 1996-та година. Същите документи са нужни и за периода между 97-ма и 99-та година, обясни Любомира Язаджиева, директор на дирекция "Пенсии" в НОИ.
 
„В същото време, ако лицето не може да представи документи след 1996 година, се вземат наличните данни - толкова и такива, каквито са в регистъра за осигурените лица. Този регистър е напълно пълноправен източник на данни при изчисляване на пенсията“, посочи тя.

Експертите на НОИ ще изчисляват по-благоприятния размер на пенсията
 
За около 4000 души, които са придобили право на пенсия от началото на тази година и вече им е отпусната такава, има възможност да поискат преизчисляване по старата методика, и ако тя е по-изгодна за тях, НОИ ще им отпусне новоизчислената пенсия от същата начална дата.
 
Срокът за искане на такова преизчисляване е 6-ти ноември. От днес започват и консултациите на института относно пресмятането на пенсиите по старите и новите правила. Те ще се случват на място в приемните на НОИ, както и чрез мобилни екипи в общинските центрове, а целта им е да подпомогнат хората да изберат по-благоприятния за тях вариант на изчисляване, обясни Любомира Язаджиева.

От 7 май НОИ ще смята по коя методика е по-благоприятно да се пенсионираме
 
„Целта на консултациите не е нито да се прецени правото на пенсия, нито да бъде изчислен някакъв реален размер на пенсията. А само да бъде насочено лицето относно това да поиска ли изчисляване и по старата методика, което автоматично означава сравняване на стара и нова, или то знае за себе си, че новата е по-благоприятна за него, или в резултат на консултацията установява, че новата е по-благоприятна за него, и съответно подава едно заявление, без документи за тригодишен период преди 1997.“
 
Вариант за самостоятелна консултация е използването на пенсионния калкулатор на НОИ, който позволява изчисляване и по старите, и по новите правила, като размерът на пенсията отново е прогнозен, а не окончателен.