Комитетът за наблюдение на ОПОС посети депото в Гарваново
Комитетът за наблюдение на ОПОС посети депото в Гарваново / Дарик радио, Хасково

Комитетът за наблюдение по оперативна програма „Околна среда” бе на посещение днес в Хасково. Групата, в която са представители на различни министерства, бе водена от управляващата програмата Яна Георгиева, като присъстваха и двама представители на Европейската комисия. Посрещна ги заместник-кметът на община Хасково Евгени Консулов.

Доведохме комитета за наблюдение на управлението на отпадъците в действаща такава площадка- тази в Гарваново, изградена с финансиране от програмата, обясни целта на посещението Яна Георгиева.

Комитетът за наблюдение на ОПОС посети депото в Гарваново
netinfo

Началникът на отдел „Екология” в общинската администрация на Хасково Венета Тенчева коментира ползите за общината, като посочи, че откакто работи този център за неопасни битови отпадъци край Гарваново, се депонира значително по-малко количество, а за всеки тон депониран боклук се плаща еко такса.

Регионалната система за управление на отпадъците, регион Хасково, Гарваново, функционира от 2015 година. Изградена е с проект по ОП “Околна среда“, чиято обща стойност бе 28 418 074 лв. От тях близо 23 милиона са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а националното съфинасиране е над 4 милиона. Общините, които използват системата- Хасково, Димитровград и Минерални бани, участват със собствен принос в размер на общо 1 463 488 лева.

Комитетът за наблюдение на ОПОС посети депото в Гарваново
netinfo

На регионалното депо в Гарваново се депонират отпадъците на три общини – Хасково, Димитровград и Минерални бани. За рециклиране там се отделят стъкло, хартия и метал, друга част от отпадъците се използват за получаване на гориво, наречено RDF, а от зелените отпадъци се произвежда компост.