Димитровград, Коледна трапеза
Димитровград, Коледна трапеза / Дарик радио, Хасково
Домакин на Фестивал на зимната обредност и коледарските песни и кулинарното изложение "Коледна трапеза" ще е днес, на Игнажден, Димитровград.
 
11 местни състава и такива от съседни общини ще представят обичаи и коледарски песни, от 12 ч. на централния площад. Възстановка на обичаи ще покажат читалищата от селата Крум, Каснаково, Голямо Асеново, Сусам и Меричлери. Коледарски групи от селата Радиево, Долно Белево, Брод и Тракия ще изпълнят автентични коледарски песни. Три детски състава- от Черногорово, Крепост и Странско, също ще участват във фестивала. Негови организатори са община Димитровград, НЧ "Васил Левски 2003" и Общинският читалищен съюз. На сцената председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева ще връчи на НЧ "Съзнание"-с.Голямо Асеново „Почетен знак на община Димитровград“ по повод 90-годишнината на читалището.
 
Също от 12 ч. на централния димитровградски площад започва седмото издание на вече традиционното кулинарно изложение "Коледна трапеза". Близо 200 характерни за коледните и новогодишни празници ястия по автентични семейни рецепти ще представят над 130 участници в четири раздела: обредни пити и погачи, постни, месни ястия и сладки изкушения. Участие в "Коледната трапеза" са заявили 25 читалища от общината и ученици от ПГ "Проф.д-р Асен Златаров".
 
Коледен огън с Бъдник и представяне на местни майстори-занаятчии ще допълват атмосферата на централния площад в Димитровград днес, информират от общината. Сред участниците са дърворезбарят Георги Георгиев, Катя Тончева с пана и сувенири, изработени от сплъстена вълна, Цанка Стоянова с рисунки върху дърво, Христо Тилев с макетни дървени къщички и Таня Текнефезова с ръчно изработени накити.
.