Коледен базар по виенски ще бъде открит в Свиленград
Коледен базар по виенски ще бъде открит в Свиленград / Община Свиленград

Коледен базар като във Виена ще бъде открит в Свиленград. Общината закупи 11  дървени къщички, които ще бъдат разположени на главната търговска улица - бул. „България”, пред бившия универмаг. Откриването ще е на 6 декември, от 11 часа, информират от общината.

Свиленградският коледен базар ще съчетава традициите на Виена с типично българските. В къщичките, украсени с блещукащи многоцветни лампички, ще се предлагат сладки и солени кулинарни изкушения, виенски топъл пунш с аромат на канела, захаросани плодове и австрийски коледни лакомства, типични местни хранителни изделия и вина, специалитети от месо, хлебни,  тестени  и сладкарски произведения, ръчно изработени коледни и елхови украшения от натурални материали, ароматни свещи, коледни подаръци, играчки и сувенири от чиста вълна и  естествена кожа, изделия от гъши пух, традиционна битова троянска керамика и други.

За благотворителни цели община Свиленград предоставя една от къщичките, в която от училища, детски заведения и неправителствени организации ще могат да предлагат свои коледни и новогодишни украси и картички в подкрепа на избрана от тях кауза.

Коледният базар ще бъде съпътстван от музикална и културна програма. Той ще продължи до 31 декември. Светлините на  градската коледна елха ще бъдат запалени на 8 декември вечерта.

Коледният базар се създава по идея на кмета Георги Манолов. Партньори на общината са Австрийското търговско представителство, австрийски и местни фирми, информират от администрацията. Очаква се той да стане ежегоден и да допълва коледното настроение по време на зимните празници в Свиленград.