Кметът на Харманли иска извънредно положение заради бежанците
Кметът на Харманли иска извънредно положение заради бежанците / netinfo
Кметът на Харманли иска извънредно положение заради бежанците
67414
Кметът на Харманли иска извънредно положение заради бежанците
  • Кметът на Харманли иска извънредно положение заради бежанците

Да има възможност да се обяви извънредно положение в Хасковска област заради бежанците, поиска кметът на Харманли Михаил Лисков. Идеята на градоначалника е да се даде законова възможност на кметовете на населени места, в които има бежански центрове, да могат да обявяват извънредно положение, за да осигурят по-ефективни начини за подпомагане на бежанците по места.

Кметът на Харманли обясни, че в момента администрацията му няма как да прави законно разходи, свързани с бежанския лагер в града. Според градоначалника, ако има възможност кмет или областен управител да обявят извънредно положение, тогава в сила ще влезе законът, действащ при бедствия и аварии, по който ще може да се реагира адекватно.

В Харманли днес се провежда дискусия за бежанския проблем, в която участва и президентът Георги Първанов. Според него в българските институции няма единна позиция за бежанския проблем. Има едно бягство от ангажимент по този проблем, допълни Първанов. Той попита защо парламентът бяга от дебат по въпроса и защо президентът Плевнелиев не свиква Консултативния съвет  по национална сигурност.

Според Михаил Лисков за да се реши проблемът с бежанците в България трябват пари и от ЕС. "Не може само да идваме и да раздаваме одеалца, трябват пари", коментира Лисков. Чуйте го в прикачения файл: