Инспектират фирми работещи и произвеждащи бои и лакове
Инспектират фирми работещи и произвеждащи бои и лакове / netinfo
Две фирми от региона на Хасково вече са получили предписания за въвеждане на новите изисквания по отношение на етикетирането на бои, лакове и авторепаратурни продукти, съдържащи органични разтворители. Общо три фирми производители, дистрибутори и търговци на такива продукти ще бъдат проверени от регионалната екоинспекция. Инспектирането е, съгласно наредбата за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при употребата на органични разтворители.

Според наредбата, за да се предотврати замърсяването на атмосферния въздух е необходимо върху етикетите на продуктите задължително да бъде изписана подкатегорията на продукта и нормата за максимално допустимото съдържание на летливите съединения в грам на литър. Друга задължителна информация върху етикета, е и обозначаване на максималното съдържание на тези органични съединения, определено за съответния продукт в състояние, годно за употреба.

Всички бои за дърво, метал, пластмаса, лакове, байцове за дърво и грундове, произведени след март 2007 година трябва да са с етикети, отговарящи на наредбата. Продуктите в търговската мрежа, несъответстващи на изискванията на наредбата произведени преди март 2007 година могат да бъдат пускани на пазара в срок до 12 месеца след датата им на производство.