Хасковлии с нараснал интерес към ПИК-кодовете на НАП
Хасковлии с нараснал интерес към ПИК-кодовете на НАП / Dariknews.bg, архив

239 персонални идентификационни кода издаде офисът на НАП - в Хасково само за 13 дни, от началото на тазгодишната данъчна кампания до днес, съобщиха оттам. Интересът към кода, с който от тази година може да се подават годишни данъчни декларации, е нараснал почти два пъти в сравнение с миналата година, отчитат от Приходната агенция в града.

Персоналният идентификационен код се предоставя напълно безплатно от НАП във всеки офис на Агенцията по постоянен адрес на лицата. Издаването му отнема само няколко минути. С него клиентите на приходната администрация могат да следят осигурителния си доход, да получават информация за членството си в пенсионен фонд и за декларирания от работодателя си трудов договор, да проверяват непогасените си задължения, а сега вече могат и да подават годишна декларация за облагане на доходите.

191 годишни декларации за доходи, придобити от физически лица, са приети до днес в офиса на НАП в Хасково. 63 от тях са подадени по интернет, като 8 са изпратени с ПИК, а останалите 55 с електронен подпис.

От приходната агенция напомнят, че вече само подадените до 31 март и по електронен път годишни декларации дават право на 5% отстъпка, ако лицето няма неплатени публични задължения.

Срокът за деклариране на доходите от предходната година и за плащане на дължимия данък е 30 април.