Голямо количество парфюми-менте задържаха на Капитан Андреево, очаква се бум по Свети Валентин
Голямо количество парфюми-менте задържаха на Капитан Андреево, очаква се бум по Свети Валентин / netinfo

2 155 броя фалшиви парфюми и тоалетни води с пазарна стойност над 200 000 лева задържаха митническите служители на Капитан Андреево от куфарни търговци през нощта в почивните дни, съобщиха от Агенция Митници. По-голямата част от ментетата са имитации на известни марки.

1412 от парфюмите-менте са открити при прилагане на мерките по защита на интелектуалната собственост в микробус с полска регистрация пътуващ от Турция през България за Полша. При проверката шофьорът на микробуса, полски гражданин, декларира пред митническите служители, че е закупил парфюмите от пазара в Истанбул, но не знаел, че стоката е имитация на световноизвестни марки.
Преди това при проверка на автобус с румънска регистрация и на други два автобуса с турска регистрация, митническите служители задържат от трима пътници, румънски граждани, които пренасят общо 743 парфюми и тоалетни води с надписи на световноизвестни производители.

Митнически експерти коментират, че след предколедните опити за „зареждане" с ментета, сега очакват зачестяване на опитите за пренасяне на фалшиви парфюми преди пазаруването за Свети Валентин, тъй като анализите на пазара показват, че за поредна година парфюмите ще са едни от най-предпочитаните подаръци за празника на влюбените.

В изпълнение на Регламент 1383/2003 г. на Съвета на ЕС и Закона за марките и географските означения уведомени правопритежателите на световноизвестните търговските марки.