Добри хора засипаха с подаръци Вангел и Ели
Добри хора засипаха с подаръци Вангел и Ели / netinfo

Първият етап от кампанията „Помощ за Вангел и дъщеричката му Ели", организирана във Фейсбук, национален форум „Моето дете", за набиране на помощи от първа необходимост, приключи. Събрани са нови и запазени дрехи за бащата и детето, одеяла и спално бельо. Новото жилище на Вангел, осигурено от Община Хасково, се изпълни с домашни потреби, ученически пособия, книги, трайни хранителни продукти, мебели и др. Младо семейство от Хасково закупи ново легло с матрак за Ели, а друго семейство осигури кухненска масичка със столове. Други дарители са осигурили още мебели и електроуреди. Някои хора се включиха с предметни дарения, други с колети на адрес или парични средства по сметката на мъжа.

Предстои записване на детето в училище и още много приятни емоции за бащата и детето. Следващият етап от кампанията ще бъде в посока набиране на средства по банковата сметка на инвалида с цел лечение и операция за поставяне на изкуствени стави.

Благодарим на всички медии и дарители! Когато институции, медии и хора с добри сърца работят в екип, добрите резултати в помощ на човек в беда са реалност, заяви Мариана Йорданова от Национален форум „Моето дете".

Припомняме, че до 12 юли 40-годишният Вангел Христов и дъщеричката му Елисавета обитаваха подобие на къща в село Узунджово. Бързата реакция на Общината и институциите в Хасково спасиха от мизерия бащата-инвалид и 10-годишното му дете, болно от астма.

Преди десетина дни те получиха ключове за общинско жилище. До преди години бащата се е справял със ситуацията, но коварното му прогресивно заболяване го превърща в 92 % инвалид. Новият му дом в блок на ул. „Георги Кирков" е без дупки в стените, с покрив, който не е пропада, без мухъл и плесен, с баня и тоалетна, с голяма, слънчева стая и кухня. Институциите се самосезираха след публикации в медиите в Хасково и за три дни успяха да помогнат на Вангел и дъщеря му.

Жилището се отдава срещу символичния наем от 40 лв., които могат да бъдат поети от социалните. Нуждаещият се мъж не може да работи, разчита единствено на инвалидната си пенсия, която е около 130 лева и на 35-те лева детски.