Град на инвестиции
Град на инвестиции / Дарик радио
Наградата "Град на инвестициите" получи Димитровград в десетото издание на класацията "Най-добрият град за живеене" на Дарик радио. Церемонията бе днес в София, а приза получи заместник-кметът на Димитровград Яшо Минков, поради отсъствието на кмета Иво Димов от страната.

Град на инвестиции
Дарик радио

В последната година Димитровград се възражда отново, като икономически център, благодарение на няколко мащабни чуждестранни инвестиции на територията на общината. За 2016 г. тя получи и от БАИ наградата за община с най-много инвестиции за годината. В момента нови предприятия изграждат Язаки, Са-Ба и Щрабаг. Започна строителство на текстилна фабрика на производство на дантели.

Заводът на "Язаки"- един от най-големите доставчици на автомобилни компоненти в света в Димитровград на практика ще бъде най-големият за компанията на територията на България. Той ще разполага с производствена площ в размер на 19 хил. кв.м и ще произвежда кабелни инсталации за "Мерцедес Бенц". Общата инвестиция в новата производствена база е 50 млн. евро. От компанията се ангажират да разкрият 3800 нови работни места, като набирането им вече започна.

Първа копка за строителството на новия си завод на терен от 30 дка направи и турската семейна компания Sa-ba, която също работи в сферата на машиностроенето и произвежда стопове, мигачи, фарове за водещи марки автомобили в света, като има 40-годишна история и това е първата й инвестиция извън страната. Инвестицията в завода им в Димитровград ще бъде в размер на 16 млн. лв., като компанията ще разкрие 350 нови работни места.

Концернът "Щрабаг" също стартира нова инвестиция в Димитровград. Компанията изгражда асфалтова база, която ще обслужва цяла Южна България. Австрийската компания ще инвестира над 8 млн. лв. и ще разкрие над 100 нови работни места.

В производствена база на текстилна фабрика за дантели турска компания инвестира близо 7 млн. лева, като се очаква да бъдат разкрити нови 80 работни места. Базата ще е с площ от 5000 кв.м. и по предварителни планове ще започне работа до края на месец октомври тази година.

Още една международна компания, която работи в сферата на автомобилната индустрия, е заявила интерес за закупуване на голям терен от 50 дка в Димитровград, като се очаква представителите й да пристигнат за среща с ръководството на общината в края на месец май.