Димитровград- домакин за Деня на диалога в област Хасково
Димитровград- домакин за Деня на диалога в област Хасково / DarikNews, архив

Домакин на традиционният Ден на диалога между местната и законодателната власт за област Хасково е днес Димитровград. Съгласно решение на общото събрание на НСОРБ, форумът ще се проведе от 11 ч. в зала „Гросето”. За първи път кметовете и председателите на общински съвети от мандат 2011 – 2015 в региона ще могат да се срещнат и да представят пред народните представители от хасковския многомандатен район своите проблеми и очаквания, е записано в поканата.

Основна тема на дискусияте тази година е „Подобряване на средата за развитие на общините през 2013 г.”. Участниците в Деня на диалога ще обсъждат промени в законодателството за местните финанси, очакванията на общините по макрорамката на бюджета за 2013 г., предстоящи промени във водния сектор и въпроси от регионално значение.

Финансово-икономическата криза изправи общините пред сериозни предизвикателства, чието решаване изисква подкрепа включително и чрез законови промени. В ход е голяма реформа във водния сектор, която ще засегне в много голяма степен местната власт и гражданите. Общините ще имат възможност да представят пред народните представители своите притеснения и идеи за подобряване на тази важна публична услуга, коментират организаторите..

Денят на диалога се организира от 1998 г., като едновременно в цялата страна (по избирателни райони) се събират за дискусия народни представители, председатели на общински съвети, кметове на общини, областни управители, експерти, неправителствени организации и медии. Форумите, провеждани по еднакъв дневен ред, подготвен с аргументирани материали от НСОРБ, са посветени на въпроси от изключителна важност за местното самоуправление, както и на очакваните от общините, законодателни промени за следващата година.