Чудесно начало за Григор Димитров в Мелбърн
Чудесно начало за Григор Димитров в Мелбърн / Gulliver/Getty Images, Архив

Григор Димитров започна участието си на Аустрелиън Оупън по отличен начин. В двубой от първия кръг българинът преодоля съпротивата на австралиеца Кристофър О'Конъл в три сета - 7:6(2), 6:3,

Световният №231 определено изненада приятно с играта си, но в крайна сметка не бе в състояние да постигне повече от почетна загуба срещу българина.

Григор прекара 2 часа и 1 минути на корта, в които демонстрира превъзходството си над съперника и закономерно победи в първия си мач в Мелбърн.

Димитров със сигурност не показа най-добрия си тенис, но бе достатъчно убедителен, за да си осигури мястото във втория кръг. Там съперник на българина ще бъде №105 в света Хьон Чунг, който постигна победа с 6:2, 6:3, 6:2 над Ренцо Оливо. Двубоят им ще бъде в четвъртък.

В мача срещу О'Конъл Димитров демонстрира впечатляваща статистика, печелейки 46 от 47 разигравания на първи сервис. Това му помогна да бъде безкомпромисен в своите сервис геймове. В първия сет обаче грешките в шансовете за пробив попречиха на Григор да реши нещата по-рано. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който Гришо бе безкомпромисен.

Втората част започна с първия пробив в мача, а още един брейк за 6:3 сложи точка на сета. В третия сет един пробив за 3:1 бе достатъчен за успеха, който бе узаконен с първия мачбол за 6:3.

Ето как се разви двубоят:

Първи сет 7:6(2)

Григор даде едва една точка на съперника в първите си три сервис гейма, в които изобщо не даде шанс на О'Конъл. В същото време австралиецът имаше доста трудности в първите си сервис геймове като в първия се стигна до равенство, а във втория Димитров пропусна три шанса за пробив преди представителя на домакините все пак да доведе нещата до успех.

Първият по-лесен гейм за О'Конъл бе шестият, а в седмия Димитров за първи път допусна две точки на своя сервис.

Последва нов маратонски сервис гейм на О'Конъл, в който българинът стигна до нови два шанса за пробив. Първият дойде след изумителен бекхенд уинър по правата. И в двата случая обаче №231 в света спаси опасността и в крайна сметка изравни за 4:4.

Пореден перфектен гейм за Димитров накрара О'Конъл да сервира за оставане в сета. 22-годишният тенисист обаче се справи чудесно и с гейм на 15 изравни за 5:5.

Сценарият се повтори в следващите два гейма като О'Конъл дори спечели първи гейм на 0.

Така се стигна до тайбрек, в който разликата в класите си пролича. С мощен ретур от форхенд Григор направи първия минипробив за 2:0. Още един минипробив за 5:2, след който два перфектни сервиса на Димитров сложиха край на първия сет, завършил с 23/23 първи сервиса на българина.

Втори сет 6:3

И след като пропусна множество шансове за пробив пре първия сет, Григор започна с пробив втория сет, оползотворявайки първия си брейкбол в него.

Гейм на 0 затвърди пробива, а 0:40 в сервиса на О'Конъл значеха три шанса за 3:0. Изглеждаше, че именно това ще се случи, но младокът взе следващите 5 разигравания и запази интригата в сета.

Димитров продължи да бъде 100-процентов на първи сервис и въпреки че даде две точки на О'Конъл, взе подаването си за 3:1.

Австралиецът взе гейма си, а в шестия Димитров за първи път имаше по-сериозни трудности. Съперникът му поведе с 30:0, но българинът все пак взе следващите четири разигравания за 4:2.

Двамата си размениха по още един гейм, а при 5:3 О'Конъл сервираше за оставане в сета. 0:40 значеха три сетбола за Григор. Австралиецът спаси първите два, но при третия опит сетът завърши и Димитров се доближи само на един от победата.

Трети сет 6:3

Първите три гейма в третия сет преминаха бързо, но в четвъртия гейм Димитров изчака грешка на съперника, за да оползотвори първия си шанс за пробив. Той бе затвърден с гейм на 0.

При 4:2 О'Конъл за първи път стигна до 40:40 в сервис гейма на българина. Гришо все пак се справи със ситуацията и поведе с 5:2. Австралиецът си осигури още един гейм, взимайки подаването си, а още първия мачбол на Димитров бе оползотворен.