/ DarikNews.bg, Архив
Център за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция ще изгражда Община Димитровград. За целта общината ще получи 554 850 лв. безвъзмездна финансова помощ по ОП „Региони в растеж“. Кметът Иво Димов днес подписва договор за средствата, информират от администрацията.

Мъжка година за Димитровград прогнозира кметът Димов

15 месеца е срокът за изпълнение на проекта. Центърът ще се помещава в сградата на бившата АТЗ болница. Дейностите предвиждат строителство, ремонт, реконструкция, обновяване на сграден фонд за социални услуги, включително прилежащото дворно пространство, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане при осигуряване на достъп за хора с увреждания.

Етажът, предвиден за нуждите на Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни с деменции ще бъде с обособен самостоятелен вход от запад с ново стълбище, като достъпът за  хора с увреждания ще е по нова стоманобетонна рампа в западната част на сградата.

37 688 317 лв. бюджет за 2019 г. обсъждат в Димитровград

Предвижда се още на етажа да бъдат обособени 7 двойни стаи и една единична, всяка от които със собствен санитарен възел. Всички са с южно изложение, ориентирани към паркова среда.

Ще бъде обособено и помещение за обща дневна, оборудвано с ниска и висока мебел и телевизор, като към него ще се приобщи чрез остъкляване съществуващата открита тераса.

Капацитетът на Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменции е за 15 потребители, за които се предвиждат 13 души обслужващ персонал.

Очаква се в рамките на тази година да бъде открита и друга процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма с подобна насоченост, по която общината ще кандидатства с проект за изграждане на Център за настаняване на възрастни хора, информират от общината в Димитровград.