Бившият митнически шеф Румен Божинов остава в ареста
Бившият митнически шеф Румен Божинов остава в ареста / DarikNews
Бившият митнически шеф Румен Божинов остава в ареста
79001
Бившият митнически шеф Румен Божинов остава в ареста
  • Бившият митнически шеф Румен Божинов остава в ареста

Бившият заместник-директор на българските митници Румен Божинов, задържан в понеделник на влизане в страната от Турция през ГКПП «Капитан Андреево» по европейска заповед за арест остава в килията. Това реши днес Хасковският окръжен съд, който уважи искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение «задържане под стража». Съдът прецени, че са налице предпоставки и опасност Божинов, известен сред митничарите, като Цайса, да се укрие и възпрепятства наказателното производство срещу него в Австрия.

Европейската заповед за арест е издадена на 1 април от прокуратурата във Вийнер-Нойщадт, Австрия. 4 са описаните в нея обвинения: подправяне на документи под особена защита, изнудване в особено тежка форма, злоупотреба с доверие и измама в особено големи размери. В последната си дума пред съда Румен Божинов поиска да не бъде задържан. По-рано в съдебната зала той каза: «Аз нямам никакво намерение да възпрепятствам австрийското правосъдие. Желанието ми е за един нормален процес и да бъде изпълнена тази европейска заповед.»

Адвокатът му Георги Еленков посочи, че няма да обжалват определената днес мярка за неотклонение, тъй като желанието на клиента му е възможно най-бързо да бъде екстрадиран в Австрия, където да докаже своята невинност. По думите на адвокат Еленков в случая няма «нищо сериозно» и става въпрос за „женски истории". От няколко дни Божинов не бил в Австрия и не е знаел за прокурорската преписка и издадената европейска заповед за арест, каза още адвокатът му Георги Еленков. Какво каза пред съда Румен божинов и адвоката му Георги Еленков чуйте в приложения файл.