Бивши министри са водачи на листи в 29-и МИР- Хасково.

За пореден път начело на коалиция "ГЕРБ-СДС" е Делян Добрев, който бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на Бойко Борисов. Първи в списъка на "Продължаваме промяната" /ПП/ е Асен Василев, който оглавяваше същото министерство по време на служебния кабинет на Марин Райков през 2013 година, и бе финансов министър в първия служебен кабинет на Стефан Янев.

И двамата водачи на листи са възпитаници на Езиковата гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" в Хасково и по едно и също време са пели в училищния хор "Лира".

За място в 47-ото Народно събрание от осеммандатния регион ще се борят 197 души, с един повече от предишния парламентарен вот, съобщиха от РИК.

Лидерска битка на изборите: Няколко града ще бъдат арена на оспорван сблъсък

Листите на партии и коалиции обаче са 27 - с пет повече, отколкото на изборите на 11 юли. Представителството на професии обхваща широк кръг, като акценти са частни бизнесмени, професионални политици, юристи, медици, служители.

В листата на "ГЕРБ-СДС" отново е тиктокърът от Ивайловград Живко Спасов, който има над 240 000 последователи в социалната мрежа и е събрал над 10 млн. харесвания на публикации. Най-младият кандидат е роденият през 1999 година Тони Петров от "Има такъв народ", а най-възрастна е Теменуга Попова от "Български национален съюз "Нова демокрация", която е 43-ти набор, допълниха от РИК.

От основните политически сили има няколко кандидати, завършили в чужбина - Делян Добрев /ГЕРБ-СДС/ с бакалавърска степен в Уеслианския университет в Мидълтаун, Кънектикът, САЩ. Асен Василев /ПП/ е завършил в Харвард, а подгласникът му Атанас Атанасов - "Уитман колидж" в американския щат Вашингтон. Водачът на листата на "БСП за България", зам. председателят на АБВ Владимир Маринов, е възпитаник на московския държавен институт за международни отношения.

В последния момент рокада бе предприета в листата на "Изправи се БГ! Ние идваме!", като вече обявеният водач Татяна Дончева бе заменена с местния кадър Николай Колев, съсобственик в печатарска фирма в Хасково.

Както и в предишните два избора, начело на листата на "Демократична България" е Катя Панева. Тя е следвана от ново лице - Дарина Пашова, световен и европейски шампион по спортна аеробика. Младежкият лидер на ДПС Сезгин Мехмед също води отново "отбора" на
Движението, така е при "БСП за България" с Владимир Маринов и при "ГЕРБ - СДС" с Делян Добрев. Урологът доц. Силви Петров също запазва лидерската позиция в листата на "Има такъв народ". Националният шампион по преференции от вота на 4 април с 13 655 гласа, ветеринарят д-р Георги Станков, отново е на второ място в листата на "ГЕРБ-СДС", както при предишните два избора за парламент.
БТА