/ Областна администрация-Хасково
Политическите партии и коалиции не постигнаха консенсус за състав на РИК-Хасково във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент. Затова местната РИК ще бъде наредена от ЦИК. И това трябва да стане до 5 април.

Депутатите върнаха старите правила за преференциите

Първо от ГЕРБ предложиха РИК да бъде оглавена от Веселина Тенчева, БСП настоя мястото да бъде заето от Атанас Янчев. И двете формации не получиха нужните гласове, за да вземат поста.

Другият ключов момент в подредбата на РИК е мястото за секретар, което по традиция взема ДПС. Този път депутатът от БСП Никола Динков обяви, че е редно председателското място да се даде на ГЕРБ, понеже те са с най-висок изборен резултат. И обясни, че ще се откажат от него, но искат секретарското. Тогава пък от ДПС се обявиха против. И въпреки приканванията на ВОЛЯ  ГЕРБ, БСП и ДПС да се разберат, това не се случи.

След заседанието Никола Динков обясни пред Дарик радио, че и пред ЦИК ще настояват за секретарското място. На днешните консултации в областна администрация лъсна още един конфликт, този път между партиите в коалицията „Обединени патриоти”.

ГЕРБ връща преференциалния вот и ще има нова ЦИК

Оказа се, че част от представителите на партиите нямат законни пълномощни. Техни представители са получили зелена светлина да представляват своите политически формации, но не и пълномощно от коалицията.

Така след като стана ясно, че разбирателство няма да има нито за председателското място, нито за двамата заместника, нито за секретаря, нито за членовете на РИК, зам.-областният управител Стефка Здравкова, разпусна заседанието.