Безплатни профилактични прегледи за 1 283 деца в Димитровград
Безплатни профилактични прегледи за 1 283 деца в Димитровград / DarikNews

Безплатни профилактични прегледи за 1 283 ученици от първи до трети клас предстоят в училищата на Димитровград и останалите населени места от общината. Подобна кампания за последен път е имало през 2000 г. Сега тя е под мотото „Децата на Димитровград- здрави и щастливи”. Финансира я общината, която осигурява и транспорта на медиците до всяко от училищата.

 

Децата в първи клас ще бъдат прегледани за евентуални проблеми със зрението, във втори- за гръбначни изкривявания, а в трети- от стоматолог. Ангажираните с това специалисти са Атанаска д-р Янчева, кинезитерапевтът Надим Шабан и стоматологът д-р Тоника Пашова. При установяване на проблем по време на прегледите, децата ще получават талон, който родители им да представят на личния лекар и заедно с него да решат какво лечение ще бъде предприето, обясни д-р Янчева. Обмисляме и създаването на групи за лечебна физкултура при необходимост от това, уточни Надим Шабан.

Резултатите от изследванията на децата в целевата група ще бъдат анализирани, като за догодина от общината предвиждат отново такива прегледи за учениците в същата възраст. При необходимост обхвата на кампанията за превенция на здравния статус при децата от община Димитровград ще бъде разширен, като в нея се включат и други медицински специалисти, коментира кметът Иво Димов. Предстои той да сключи договори с тримата, които ще правят прегледите сега. Към момента все още няма яснота колко ще струва тази кампания на общината. Каквато и да е цената, мисля че няма по-важно нещо от здравето на децата и това е една добра инициатива, която ние ще изпълним, посочи още Иво Димов.