Бабите в Хасковско празнуват
Бабите в Хасковско празнуват / DarikNews

Днешният Бабинден отбелязват с традиционните ритуали в читалищата от селата. Празнуваха го и двете читалища в Узунджово - „Цвят 1898“ и новосъздаденото „Пенко Пенков 2013“ съвместно с пенсионерския клуб „Пандо Ванчев“. С песни и танци за бабуването се отправиха към реката, като пътьом се отбиха в здравната служба при акушерката Донка Димитрова, която ги дари с пита и вино. Както повелява традицията най-възрастната жена от групата- Николина Ангелова изпълни ритуала, с който от водите на реката бе извадена кукла, която символизира бебе.

Бабите в Хасковско празнуват
netinfo

20 са в Узинджово децата на възраст до година. Бабите гостуваха в дома на 7-месечната Надежда Стилиянова, чиято майка поля с вода ръцете на акушерката Донка Димитрова и я дари с кърпа и сапун, а от читалището бяха приготвили подарък за бебето.

Бабите в Хасковско празнуват
netinfo

Типичният за село Крепост ритуал, който организират вече повече от четвърт век, възпроизведоха и в димитровградското село Крепост, където по традиция всяка година празнуват Бабинден. И сега участниците в ритуала „Подливане” дариха местният лекар д-р Донка Велчева и нарекоха в селото да се раждат повече деца. Колкото са капките от водата, толкова да са и бебетата, пожелаха те.

Бабите в Хасковско празнуват
netinfo

Бабинден организираха и в димитровградските села Ябълково, Крум и Добрич, уточниха от общинската администрация.