/ Thinkstock/Getty Images
Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд-Хасково за обжалвалия мярката за неотклонение „задържане под стража“ обвинен за контрабанда и държане на наркотични вещества с цел разпространение. Другият обвиняем по делото не е обжалвал наложената му най-тежка мярка и тя е влязла в сила.

В Хасково: 10.8 години затвор за секс убийство

Магистратите приеха, че от събраните до момента по делото доказателства, независимо от ранния етап на разследване, може да се направи обосновано предположение, че обжалвалият Айдън Барям е участвал като помагач в извършване на престъпленията.

Съдът прие, че е налице реална опасност той да се укрие или да извърши престъпление. Предметът на двете, за които е обвинен, е изключително голямо количество хероин - близо 47 кг на стойност около 4.2 милиона лева. От данните по делото е установено, че това количество е било предназначено за разпространение на територията на страната и извън нея.

104 кг хероин заловени на турско-българската граница в български ТИР

За контрабанда се предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба от 200 000 до 300 000 лева, а за разпространение на наркотични вещества – от 15 до 20 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Отделно от това спрямо обжалвалия мярката е повдигнато обвинение и за незаконно притежаване на оръжие- газов пистолет, преправен в боен и боеприпаси, за което се предвижда наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода.

Апелативните съдии не споделиха довода на защитата, че спрямо Айдън следва да бъде взета по-лека мярка за неотклонение, включително „домашен арест“, тъй като бил с влошено здравословно състояние.

От предоставените медицински документи е установено, че заболяването му е с давност от 2 години и до момента на задържането му не е провеждал активно лечение.

Определението на Апелативния съд е окончателно.