4 години от трагедията в село Бисер
4 години от трагедията в село Бисер / Архив

Днес се навършват 4 години от трагедията в село Бисер. На 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир „Иваново" и рано сутринта вълната заля селото, като загинаха шестима от жителите му, бяха срутени 56 къщи и наводнени стотици. При наводненията в Хасковско през февруари 2012 г. загинаха 11 души.

След трагедията бяха организирани редица благотворителни кампании за набиране на средства, с които да се подпомогнат пострадалите. БЧК инициира създаването на Обществен съвет за разпределение на даренията, в който участваха представители селото, на държавни институции, министерства, местната власт и медии. Общественият съвет взе решение да бъдат построени къщи за най-пострадалите от бедствието. 1 млн. лв. от партийната си субсидия дари за тази цел ПП ГЕРБ.

На 26 юли 2012 г. бяха открити първите 10 изградени къщи в село Бисер. И към момента са готови 33 нови къщи, построени със средства от дарения. 4 години след наводнението в село Бисер все още 21 семейства чакат къщите им да бъдат възстановени и се надяват, че това ще се случи.

По традиция на 6 февруари жителите на селото почитат паметта на жертвите от водната стихия с панихида в църквата, в реката пускат венци, а за здравето на оцелелите дават курбан.