30 млн. лева стари задължения събра НАП - Хасково
30 млн. лева стари задължения събра НАП - Хасково / netinfo

Почти 30 млн. лева стари задължения към бюджета събра НАП в Хасково за първите осем месеца на годината. Сумата е с близо 11 млн. лева повече в сравнение със същия период на миналата година.

17,6 млн. лева са събраните данъци с пропуснат срок за внасяне. От тях най-много е просроченото ДДС - 11,3 млн. лева. 3,3 млн. лева е платеният „забравен" корпоративен данък, а 2,8 млн. лева данък върху доходите от минали години са внесли физически лица.

Немалко са събраните стари осигурителни вноски. От началото на годината до края на август, НАП е събрала в региона малко повече от 12 млн. лева просрочени осигуровки. По същото време на миналата година сумата беше 8,9 млн. лева.

По-ефективната комуникация с длъжниците чрез предварителни разговори, обяснения за възможните начини за погасяване, както и по-бързата електронна кореспонденция с дружествата, регистрирани по Закона за ДДС, са сред причините за по-високата събраемост на просрочени задължения. За отбелязване е и желанието на все повече фирми да бъдат коректни и макар със закъснение да погасят дължимото към бюджета.

От Националната агенция за приходите съветват лицата, които имат затруднения при плащането на данъци и осигуровки, да се обръщат своевременно за съдействие към публичните изпълнители от дирекция „Събиране".