3 министерства ще проверяват кариера Великан
3 министерства ще проверяват кариера Великан / DarikNews

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съвместно с МОСВ  ще направят в най-кратък срок нова проверка на дейността на „Каолин" АД, за да стане категорично ясно как работи дружеството и дали спазва законодателството и в частност  екологичните норми. Проверката е в отговор на общественото очакване за прозрачност в концесионната дейност, съобщават от ведомството на министър Трайчо Трайков.

Преди дни в министерството е получено писмо от Политически клуб „Екогласност", в което се настоява фирма „Каолин" да спре добива на варовик от находище „Великан" край Меричлери, тъй като с това се замърсява околната среда.

Подхождайки с максимална отговорност към притесненията на хората, ръководството на МИЕТ предприема ново обследване на дейността на дружеството, извън неколкократните вече извършени проверки, пишат от министерството. В новото обследване ще бъдат включени и представители на всички заинтересовани институции - МОСВ, РИОСВ, Министерството на културата и МИЕТ, като ще бъдат поканени и представители на ПК „Екогласност".

Ако „Каолин" работи при пълно спазване на българското законодателство, в това число и на екологичните норми,  работниците не бива да имат никакви притеснения за работните си места, заплатите си и развитието на предприятието, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в отговор на декларация от федерацията на независимите синдикати на миньорите, връчена вчера. Документът е адресиран и до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов и министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

 

„Ние сме категорично против разпространението на неверни твърдения, с които се създават негативни обществени настроения срещу „Каолин" АД. Това не само притеснява ръководствата на КНСБ и стопанското ръководство, но и уронва авторитета на фирмата както пред чуждестранните, така и пред местните партньори с негативни икономически последици", се казва в декларацията.

 

Ще предприемем всичко необходимо за изясняване на истината по спора, но няма да позволим компетентните органи в лицето на МИЕТ да бъдат въвличани в един междуфирмен конфликт, коментира още министър Трайков. 

 

Фирма „Каолин" има концесия за добив на неметални полезни изкопаеми - индустриални минерали от находище „Великан" край Меричлери от 15 януари 2008 г. По утвърден от министъра на икономиката, енергетиката и туризма график за контрол на предоставени концесии, през тази година беше направена текуща проверка на изпълнението на концесионния договор, при която не са констатирани никакви съществени нарушения, информират от МИЕТ.