3 милиона цигарени гилзи задържаха на Капитан Андреево
3 милиона цигарени гилзи задържаха на Капитан Андреево / netinfo

Рекордно количество от близо 3 милиона цигарени гилзи задържаха митничарите на Капитан Андреево, съобщиха от Агенция Митници. Малко след полунощ на пункта "Капитан Андреево" пристига камион с румънска регистрация, пътуващ от Румъния през България за Турция. Водачът - турски гражданин, представя пред митническите власти превозни и търговски документи за стока от 360 метра плат и 2 848 кашона с почистващи препарати. Митническите инспектори забелязват, че в износните декларации е направен пропуск при отразяването на митническа пломба. Такава липсвала и при външния оглед. Камионът е пренасочен за щателна митническа проверка, при която инспекторите намират 291 недекларирани кашона със заготовки за цигари с филтър. Общото количество на задържаните заготовки за цигари с филтър е 2 910 000 къса на стойност 43 650 лева.

На шофьора е съставен акт за митническо нарушение. Образувано е досъдебно производство и по случая работи разследващ митнически инспектор.

От митница Свиленград напомнят, че от 1 юли 2012 година според Закона за тютюна и тютюневите изделия е забранено производството и продажбата на заготовки за цигари с филтър. Производството и разпространението на такива заготовки в Република Турция се извършва под определен лицензионен режим.