25 000 лв. на 150 даровити деца връчват днес в Димитровград
25 000 лв. на 150 даровити деца връчват днес в Димитровград / Darik News, архив

151 даровити деца и младежи от община Димитровград ще получат днес стипендиите си по местната наредба за финансова подкрепа на младите таланти. Церемонията е от 17 ч. в салона на общинския театър „Апостол Карамитев”, информират от администрацията.

За 2014 г. отделените за тези стипендии средства са в размер на 25 000 лева. За тях по правилата на наредбата кандидатстваха 180 деца и младежи. 151 бяха определени от 9-членна комисия да получат еднократно финансово стимулиране в размер от 62 лв. до 1000 лв., в зависимост от постигнатите при състезания и конкурси отличия. Най-високата стипендия от по 1000 лв. вече получиха трима изявени млади спортисти от общината- Дарина Михова (карате) и Микяй Наим и Виктория Бобева от клуба по борба. Председател на комисията е председателят на тази по образование в местния парламент Тодор Тодоров. В състава й са още четирима общински съветници, началникът на отдел „Хуманитарни дейности” от общината Антоанета Шаркова, удостоените с отличията „Учител на годината за 2013 г.” Мария Янева и „Треньор на годината за 2013 г.” Салим Наим, както и началникът на отдел „Закрила на детето” в социалната дирекция Гинка Сталева. Изготвеният от тях списък бе утвърден от общинския съвет на сесията му в края на октомври, като поради допуснати от комисията технически грешки бе допълнен с имената на още три деца.

И тази година еднократните финансови награди са в три раздела: „Наука и техника”- 56 деца и младежи, като най-високата в размер на 306 лв. е за Кристина Кирова от ПМГ; „Изкуство и култура”- 42 деца и младежи, като най-много- 268 лв., получава също възпитаник на ПМГ- Христина Иванова. В раздел „Спорт” отличените са 50, като с най-високи суми са двама представители на ЕГ „Д-р Иван Богоров” и клуба по борба: Веселин Петров (338 лв.) и Нели Маринова (319 лв.).

Наредбата на общинския съвет за финансово стимулиране на деца и младежи от община Димитровград датира от 2009 г., като първоначално сумата за тази цел бе 10 000 лв., увеличена в последствие на 20 000 лв., за да достигне през тази 25 000 лв. От миналата година бе въведена и точкова система за оценка на представените от кандидатите грамоти и сертификати. Дневникът на отличените за 2014 г. деца е публикуван и в официалния сайт на община Димитровград без обаче да са фиксирани сумита, които всяко от тях получава.