1/3 от търговските обекти уличени в укриване на приходи
1/3 от търговските обекти уличени в укриване на приходи / netinfo

Неиздаване на фискален бон е най- честото нарушение констатирано при проверки на експерти от Териториалното поделение на НАП в Хасково през изминалия месец. Санкцията предвидена от закона при подобно нарушение е в размер на от 100 до 500 лв. за физическо и 200 до 10 000 лв. за юридическите лица и едноличните търговци.

При проконтролирането инспектори на НАП са открили 81 административни нарушения. Сред тях са и нередности при воденето на фискалните отчети и в касовите наличности.

Инспектирани са били през изминалия месец 243 обекта. 126 от тях са физически лица и еднолични търговци, останалите 117 са юридически лица. Сред проверените са 67 магазини за хранителни стоки и за черна и бяла техника, 24 склада на едро, 24 бензиностанции и газстанция, 23 мотели и хотели, 4 басейна и 100 заведения за хранене и развлечения, част от които вериги.

В 50 от заведенията за хранене и развлечения са открити нарушения. 19 от случаите на нередности са в магазини, 5 в складове на едро, 6 в места за настаняване.

Неиздаване на фискален бон е регистрирано в една от проверените бензиностанции, а едно от заведенията за хранене е установено, че работи без декларирана патентна дейност. Санкцията в този случай според Закона за облагане доходите на физически лица е двойния размер на дължимия патентен данък.

На нарушителите предстои да бъдат издадени актове за административни нарушения, по които ще бъдат начислени наказателни санкции.

Сред проверените са и задължени лица, чийто оборот към момента е доближавал прага за задължителна регистрация по Закона за ДДС, а именно 50 000 лв.