Започват проверки за нерегистрирани кучета
Започват проверки за нерегистрирани кучета / netinfo

Проверки за регистрацията на домашните любимци започва Общинският инспекторат в Габрово. Общината стартира кампания за регистрация на кучетата в началото на април, като този момент беше оставен гратисен период, в който собствениците на домашни и дворни животни можеха да го направят, без да бъдат санкционирани. От началото на октомври всеки инспектор ще отговаря за определен район на града, където освен за регистрацията на домашните любимци ще следи за нерегламентираното изхвърляне на отпадъци, навременното възстановяване на пътните и тротоарни настилки след извършени изкопни и ремонтни дейности, неправилно паркирани автомобили. Инспекторите ще извършват и проверки по сигнали и жалби на граждани в поверените им райони, както и ще следят за изпълнението на поетите от фирми-изпълнители ангажименти, за които общината плаща.

От началото на годината са регистрирани над два пъти повече кучета в сравнение с 2007-ма. До 25 септември регистрация са получили общо 137 домашни любимци, докато през 2007-ма броят им е бил 59.
Годишната такса за собственици с настоящ адрес в Габрово е 20 лева, а за жителите на останалите населени места на общината е 5 лева. Информация за стъпките на регистрация на домашните кучета може да бъде получена в Информационния център на Община Габрово, на телефон 818 327, както и чрез интернет страницата на администрацията. Манипулациите и услугата, извършвани от ветеринарния лекар се плащат отделно.