Започва Европейската седмица на мобилността
Започва Европейската седмица на мобилността / Dariknews.bg, архив

От днес до 22 септември се провежда Европейска седмица на мобилността, тази година мотото е „Чист въздух – ти си на ход!”. Общините Габрово и Дряново заявиха участието си в инициативата.

Кампанията има за цел да обърне внимание върху алтернативните форми на придвижване, опазването на околната среда и постигане на устойчива градска среда. По традиция Седмицата ще бъде изпълнена с интересни събития и инициативи, които ни насърчават да слезем от личния си автомобил и да използваме градски транспорт, да ходим пешa, или да караме велосипед.

В Дряново на 18 септември от 15.00 часа на пл. "Освобождение" ще има майсторско управление на велосипед, беседа „Безопасно управление на велосипеди“, раздаване на брошури и рисунка на тема „Чист Въздух – Ти си на ход!“

Официалното откриване в Габрово е на 16 септември и съвпада с началото на учебната година и ще бъде дадено от кмета на общината Таня Христова. В 15:00 часа на площад „Възраждане” ще стартира нетрадиционно състезание с крачкомери, което ще продължи още четири дни. На желаещите да се включат в предизвикателството, отброявайки всяка своя стъпка, ще бъдат раздадени 100 безплатни крачкомера, а рекордьорите ще получат и награди.

„Придвижвай се разумно” е надсловът, под който на 19 септември от 16:30 часа на крайречната улица „Аврам Гачев” ще бъде организиран временен полигон за обучение на деца по пътна безопасност. Чрез различни демонстрации малчуганите ще получат ценни съвети по приложно колоездене и познания за правилата на движение с велосипед.

Наситен с атрактивни изяви ще бъде петъчният 20 септември. От 11:00 до 18:30 часа площад „Възраждане” ще събере представители на автомобилни марки и екологични средства за придвижване, колоездачни клубове. Всеки, с добра еко- идея, може да потърси възможности за финансиране заедно с екипа на габровския Областен информационен център, който отправя покана за среща на „Европейски пикник”. Желаещите да пресметнат количеството парникови газове, с които допринасяме за промените в климата, ще могат да измерят личния си въглероден отпечатък с помощта на експертите от проекта за изграждане на новото депо. Денят ще завърши с кино премиера в зала „Възраждане”. От 18:00 часа е прожекцията на филма „Бунище Земя”. На фона на музиката на Вангелис, актьорът Джеръми Айрънс проследява тъжната история на човечеството, което заплашва да унищожи себе си, изхвърляйки неконтролирано отпадъци.

В почивните дни – 21 и 22 септември, курортен комплекс Узана ще бъде домакин на Национална еко-инициатива Узана 2013. Събитието ще популяризира мерките за устойчив транспорт и здравословен начин на живот чрез провеждане на детски футболен турнир и велосъстезание.

С множество разнообразни занимания по темата „Чист въздух – ти си на ход!” се включват и габровските детски и учебни заведения. Деца, ученици, учители и родители ще участват в излети, състезателни игри, изложби, велопоходи, почистване на зелени площи, здравни беседи и спортни празници.