ГАС
ГАС / DarikNews.bg
Габровският Административен съд (ГАС) с решение от 15 юни 2017 г. отмени разпоредби от Наредбата за определяне на местните такси, цени на услуги и права на територията на община Габрово, които предвиждат размерът на такса битови отпадъци (ТБО) да се определя пропорционално върху данъчната оценка на имота.

Това съобщава вестник „100 вести" във водещата си статия днес, като се позовава на информация от ръководството на „ИСА – Стопанска камара“ в Габрово.

Делото е образувано по жалба на „ИСА – Стопанска камара“-Габрово, тъй като при приемането на общинската наредба същата не е била придружена с мотиви и методика за определяне на размера на ТБО, а по този начин не са спазени изискванията на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) и Закона за нормативните актове (ЗНА).
 

Община Габрово ще обжалва решението на съда


По отношение на методиката за определяне на ТБО, в мотивите си ГАС отбелязва, че „таксите, за разлика от данъците, са средства, които се заплащат от задължените лица за ползването на конкретна услуга, която следва да има определена стойност. Затова и законодателят обвързва техния размер с цената на конкретната услуга. Данъчната оценка не може да бъде в тази връзка основата, на която следва да се изчислява дължимата такса".

Решението на ГАС не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок, но ръководството на Стопанска камара - Габрово очаква то да провокира промяна в Наредбата. „100 вести" пише, че България остава единствената страна в ЕС, в която ТБО се определя не на база европейския принцип „замърсителят плаща“ (т. е. според количеството отпадъци), а върху данъчната оценка на имота или балансовата стойност на активите.