Васил Найденов, Илия Луков, Галена и Димитър Рачков в програмата за празниците на Севлиево
Васил Найденов, Илия Луков, Галена и Димитър Рачков в програмата за празниците на Севлиево / Община Севлиево

На 14 октомври, в деня, в който Българската православна църква почита Света Петка, започват ПРАЗНИЦИТЕ НА СЕВЛИЕВО. Сутринта, в 8 часа, в църквите „Св.Пророк Илия” и „Св.Троица”  ще се проведе празнична света литургия по случай Петковден, а в 17.30 часа започва Тържествената сесия на Общинския съвет.

ПРАЗНИКЪТ НА ТИКВАТА, който тази година ще се състои за единадесети път представлява един шеговит акцент, превръщаш тиквата от обикновен селскостопански продукт в символ, а града – в място за весели надпревари: тиквени състезания, оригинални изложби, сладки изкушения. Конкурсите „Тиквени фантазии” и „Тиква най-най-...”, са станали вече традиция. Те ще бъдат представени на 15 октомври /четвъртък/ с изложби и връчване на награди на победителите от 17.00 ч. в Дома на културата „Мара Белчева”. Веднага след това, от 17.30 ч., започва спектакълът „Приказка за тиквата”.

От 18.30 ч. вниманието на всички ще се насочи към панаирната естрада, на която официално ще бъде открит Севлиевския есенен панаир с участието на ансамбъл „Развитие” при НЧ „Развитие -1870”, гр. Севлиево.

Кулминацията на първия празничен ден е концертът на любимия на всички певец Илия Луков, който ще започне в 19.00 часа, също на панаирната естрада.

Музикалните изяви продължават на следващия ден, 16 октомври, от 11.00 часа с Музикална въртележка, в която на естрадата ще се изявяват самодейни състави от Севлиевска община.

Вечерта градусите на настроението от 19.00 ч. сериозно ще започнат да се повишават от горещите изпълнения на фолк-певицата Галена.

В съботния ден, 17 октомври, от 11.00 ч. на площад „Свобода” ще започне големият тиквен празник, наречен „Пъстро тиквено парти”, на което жителите и гостите на Севлиево ще могат да се почерпят с вкусна печена тиква.

В 12.00 часа започва шоуто на „Мастършеф“ Виктор Ангелов и традиционното разрязване на най-големия тиквеник, който ще вкусят всички присъстващи.

На специално пригодено място в близост до сцената г-н Ангелов ще готви традиционни ястия и специалитети, с основен продукт от тиква.

От 17.00 ч.  – от Градинката на Автогарата ще тръгне най-дългият и най-пъстър влак на Тиквенбург, чийто машинист ще бъде Димитър Рачков.

Програмата ще завърши на пл. Свобода с концерт на легендарния Васил Найденов, който ще започне в 20.30 ч.

През следващия ден, 18 октомври, центърът на Севлиево ще се превърне в творческа работилница с много песни, танци игри и изяви.