Успехи в борбата с наркоразпространението в Габровско, отчитат от полицията
Успехи в борбата с наркоразпространението в Габровско, отчитат от полицията / Дарик Габрово, архив
Успехи в борбата с наркоразпространението в Габровско, отчитат от полицията
52323
Успехи в борбата с наркоразпространението в Габровско, отчитат от полицията
  • Успехи в борбата с наркоразпространението в Габровско, отчитат от полицията

Със 133% се е увеличил броят на разкритите престъпления по линия на наркотиците в Габровска област през миналата година в сравнение с предходната. Задържани са 123-ма души срещу 48 през 2010-та. Това съобщи на среща по повод проблемите с употребата и разпространението на наркотици сред подрастващите в Габрово директорът на Областна дирекция на МВР Денислав Донков. По неговите думи в голяма степен причините за употребата на психоактивни вещества са социални.

“Криминалните елементи в региона, които се занимават и имат криминално мислене са елеминирани, а разпространението е в граници, които могат да бъдат контролирани. Смятам, че борбата за момента е успешна”, каза още комисар Донков.

Той подчерта, че разпространението на хероин в региона е ограничено, проблемът с него в Габрово е почти напълно решен, а хората, които го употребяват се броят на пръсти и повечето са включени в метадонови програми. По неговите думи единични са случаите, когато в полицията постъпват сведения от учители, родители или свидетели за проблем с разпространението или употребата на наркотици.

Основните причини, според него, са притеснение, че така ще се навреди на имиджа на учебното заведение или на детето. На срещата бе договорено да се предостави специален интернет адрес на полицията за подаване на информация, като анонимността е гарантирана. Комисар Донков апелира гражданите да сигнализират и да не се страхуват .

По време на дискусията бяха изнесени данни от представително проучване в габровски училища по проблемите на употребата на психоактивни вещества. В него са участвали 1204 ученици, от 65 паралелки, от 9 до 12-ти клас, подбрани на случаен принцип. Резултатите сочат, че се увеличава употребата на марихуана. 15,1 на сто от децата са отговорили, че са пушили канабис през последните 30 дни, а през 2006-та г., когато е било предишното проучване, положителен отговор са дали 9,4%.