Ученици от Севлиево заминават за Нощта на учените
Ученици от Севлиево заминават за Нощта на учените / netinfo

 

„Танц на елементарните частици" е името на научно-театралната постановка, с която възпитаниците на преподавателките по физика от СОУ „Васил Левски" в Севлиево Росица Конова и Стефка Джантова ще представят в Нощта на учените. Научният форум ще се проведе тази вечер в софийския технически университет.

            Постановката „Танц на елементарните частици" бе класирана на първо място в националния фестивал "Наука на сцената 3". В нея по интересен начин се преплитат наука, танц и музика. В ролята на двамата учени ще се превъплатят Христо Цанков и Деница Манолова, които ще обяснят на малко дете какво се е получило след Големия взрив, когато започва формирането на съвременната Вселена.

            В Световната година на астрономията и Международната година на иновациите десет ученика от СОУ "Васил Левски" по интересен начин чрез танца си ще представят частиците, изграждащи материята около нас и самите нас. Хореографията и музиката са подбрани от ученичките от 11 клас Тея Стоянова и Моника Кръстева, а презентацията към постановката е оформена от Юлиана Асенова от същия клас и Валентин Минков от 10 клас.