Туристическо изложение в Букурещ
Туристическо изложение в Букурещ / ЕМО "Етър"
Елена Минковска и Силвия Черкезова представиха Габрово на Туристическото изложение, което се проведе от 16 до 19 февруари в румънската столица Букурещ. Представители на Турция, Гърция, Мароко, България и Унгария обмениха контакти и показаха атрактивни дестинации, които могат да бъдат посетени в тези страни.

Елена Минковска е от екипа на „Етър”-а, а Силвия Черкезова – от „Дома на хумора и сатирата”. Двата музея са емблеми за България и от десетилетия привличат най-много родни и чуждестранни туристи в региона на Габрово.

„На щанда ни може да се получи информация не само за двата музея, но и за местата, разположени в региона, които са атрактивни за туристите. Рекламните ни материали промотират всички културни институции и местата,  които могат да посетят туристите.

Двата музея представят Културните си програми за 2017 година, както и цялостно описание - какви силни страни имат и с какво са известни”, споделиха впечатленията си Елена и Силвия.

Туристическо изложения Букурещ
ЕМО "Етър"


Изложението в Букурещ е основно за хотели, туроператори и туристически агенции, които сключват директни сделки за предстоящия сезон. Културният туризъм е застъпен от представители на общини или общински институции, каквито са ЕМО „Етър” и „Дома на хумора и сатирата”.
„Предпочитани от румънската публика са морските региони, но когато бъдат запознати с Габрово остават приятно впечатлени и положително изненадани. Като място, Габрово е привлекателна за туристите дестинация, а туристическите агенции и туроператорите, разбирайки за богатата ни култура, също проявяват интерес”, споделят двете габровски представителки на борсата в Букурещ.

„ЕМО „Етър” и „Дома на хумора и сатирата” са познати на много от участниците в изложението, посещавани са от тях и техни клиенти. Успяхме да промотираме пред много хора, какво правим и какво предстои през 2017 година. Културният календар на „Етър”-а за 2017-та, който е преведен на румънски език, стигна до много важна група потенциални туристи – жители на северната ни съседка. Те вече са запознати и с предстоящото издание на Международния панаир на занаятите. Успях да открия желаещи за участие от Румъния, както и да създам връзки с музеи  за бъдещи партньорства”, коментира Елена Минковска.

Още по темата:

България се представя с модерен щанд на изложение в Букурещ

Туристическо изложения Букурещ
ЕМО "Етър"


България се представя с изключително модерен и голям щанд на международното туристическо изложение TTR - I – 2017, което се провежда в Букурещ, Румъния в периода 16-19 февруари 2017 г. Той е разположен на площ от 225 кв.м, на който се представят 20 български компании и общини. Участници са общините Габрово, Русе, Варна, Каварна и Елена. Организатор на българското представяне е Министерството на туризма.

Румънците се интересуват основно от лятна почивка в България, религиозен, спортен и културно-исторически туризъм с акцент старите столици. Туроператорите очакват запазване на досегашните нива или ръст на румънските туристи през 2017 г. Те и общините поставят акцент върху съвместните усилия с Румъния за развитие на общи туристически продукти за Дунавския регион. Река Дунав е важна предпоставка за откриване на нови възможности и предизвикателства пред туризма и развитието на бизнес отношенията между двете страни.

Северната ни съседка е ключов пазар за българския туризъм. През 2016 г. страната ни е посетена от 1 096 874 румънски туристи, което ги поставя на първо място в класацията по посещения. Това е ръст от 11.2% спрямо предходната година. Румънският пазар е основен също по отношение на краткосрочните пътувания до България. Туристите от северната ни съседка идват за 3-4 дни на ски, СПА и културен туризъм. Освен това покрай празници като Великден, 1 май, Коледа и Нова година.