Трявна бе представена на срещата на високо равнище на министрите на туризма на държавите членки на ЕС
Трявна бе представена на срещата на високо равнище на министрите на туризма на държавите членки на ЕС / Община Трявна
30 държави от ЕС и Балканите обсъдиха на неформална среща на високо равнище в София как туризмът да се развива устойчиво и да бъде двигател за икономиките в Европа и региона. Домакин на събитието бе българският министър на туризма Николина Ангелкова. На срещата участваха еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Биенковска, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН г-н Зураб Пололикашвили, министри на туризма от ЕС 28, от Балканите, представители на местните власти  и на бизнеса. Община Трявна бе представена от кмета Дончо Захариев, заместник-кмета Николина Николова и специалиста „Проекти и младежки дейности” Боян Грозев.

На срещата комисар Биенковска съобщи, че се бори в следващата многогодишна финансова рамка на ЕС след 2020 г. да има отделен фонд за сектор туризъм. Сега той се финансира от различни фондове.

Министрите описаха предизвикателствата и възможностите пред туризмът а общоевропейско ниво. Бе подчертано, че в бъдеще усилията трябва да бъдат насочени към внедряването на регионалния принцип  в пазара на туристически продукти.  Делегатите се обединиха около тезата, че е по-добре да има унифициране на регулацията в сектора, което да позволи обединяването на европейския туристически пазар.

Маркетинговата идея, която бе представена и приета от делегатите беше да бъде пренесен добрият български опит на европейската сцена като се създаде списък на 100-те европейски туристически обекта. Тя дошла след разговор с неправителствения сектор и се опира на българския опит в популяризирането на стоте национални обекта. Министър Ангелкова разкри, че европейската карта ще бъде базирана на обектите от списъка на ЮНЕСКО.

Други обсъдени въпроси бяха увеличаването на ръста на туристите от Китай в Европа, проблемите със сигурността, визите за туристи извън ЕС, нискотарифните авиопревозвачи. Бе предложена и идеята ЕС да поеме вноската на САЩ в организацията ЮНЕСКО, което да се счита като инвестиция в туризма.