Томислав Дончев срещу Дора Янкова за президентското вето
Томислав Дончев срещу Дора Янкова за президентското вето / Dariknews.bg

"Ако в бюджета през 2010 г. е имало някакви пропуски не виждам защо сега трябва да ги повтаряме", заяви Томислав Дончев в предаването "Денят започва" по БНТ. Репликата му беше по повод припомнен от водещия факт, че в бюджета през 2010 г. е имало същия подход към разпределението на средствата, както се прави при настоящата актуализация.

Томислав Дончев не пропусна да припомни, че през 2010 г. не е бил част от парламентарната група на ГЕРБ.

Според Дончев има достатъчен финансов резерв за гарантиране на европейските програми. Да се свика заседание на Народното събрание, по време на което да се гледа ветото на президента  и да бъде взето решение още следващата седмица, призова Дончев.

Негов опонент в студиото бе Дора Янкова, бивш кмет на Смолян и настоящ депутат от БСП. Тя заяви, че няма съмнения, че ветото на президента ще бъде преодоляно в парламента.

Според Дончев има нужда от допълнителни разходи, особено в социалната сфера, но това можело да се случи без актуализация на бюджета. "Актуализацията е признание, че в средата на годината не могат да се съберат пари", е мнението на депутата.

Гласуването по ветото ще покаже лицето на всеки от участниците в парламента, смята Дончев.

"Въпросът за пътят който следва всяко правителство е принципен. Не може пътя на България да е пътя на по-високи дефицити. Ако първата стъпка на кабинета е търсене пари на кредит, то аз ще кажа, че това не е добра стъпка", заяви Томислав Дончев.

Според Дора Янкова, обаче, кабинета е поел пътя към растеж.

ГЕРБ събират подписи за свикване на Народното събрание. За целта 48 депутати трябва да се подпишат.