Театрални празници в Трявна
Театрални празници в Трявна / Дарик Габрово, архив

Театрални дни под надслов "Театър помага на театъра" ще се проведат в Трявна от 23 до 25 септември. В тях ще вземат участие самодейни състави от Народно читалище "Пробуда" Каспичан, читалище "Иван Вазов 1904" Хисар, театрален колектив- Кортен, общ. Нова Загора. Специална постановка ще покаже университетския театър към Нов български университет, със специалното участие на проф. Цветана Манева.

Театралните дни ще бъдат открити на 23 септември с постановката "Ревизор" по Гогол на театралната трупа от Каспичан. На 24 септември от 17 часа ще се играе постановката "Нашенци" по разкази на Чудомир. От 19 часа е спектакъла "Вражалец", който е подготвен от Народно читалище "Иван Вазов 1904" в Хисар.

На 25 септември от 19 часа студентите на Цветана Манева ще покажат "Домът на Бернарда Алба". Също на 25 от 11 часа в голямата зала на Община Трявна ще се проведе кръгла маса на тема "Театър помага на театъра", в която ще вземат участие театралните колективи, които участват в театралните дни.

"Идеята ни е набраните средства от продажбата на билетите от постановките да бъдат използвани в помощ на Театъра за хора с увреждания към Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Трявна", обясни директорът на Центъра Доника Балабанова. По думите й трупата има нужда да наеме професионален режисьор, който да й помага.

Театърът за хора с увреждания в Трявна е създаден преди 3 години и в него участват 11 човека с различни физически и психически увреждания. Доника Балабанова уточни, че идеята  му е той да бъде иновативна форма на социална услуга и на социална интеграция, която да създаде по- различни умения на хората с увреждания.