Преглед на печата
Преглед на печата / 100 вести
Преглед на по-важните теми от вестник „100 вести":

Наказание „обществено порицание“ получи ученик от село Шумата
, на когото в края на миналата година се родило бебе, а майката била едва седмокласничка. Съдът в Севлиево реши да го накаже с порицанието, което да бъде прочетено по местния радиовъзел. Таткото бил непълнолетен към датата на зачеването на бебето, а майката – малолетна. Всичко това било известно на двамата и на близките им, но това не променило ситуацията – на 19 март т. г. девойката родила. Съдът установи фактите и ситуацията около това твърде ранно родителство. Двамата се запознали близо година преди раждането на бебето и не след дълго били двойка. Експертите установили, че при таткото „е налице леко забавено, но относително съответно на очакваното за възрастта личностно и социално развитие“.

Възпитаничките на габровския клуб по спортна акробатика и батут „Акро-арт“ Мариела и Христина Пеневи завоюваха златни медали на силен международен турнир в Беларус. Надпреварата по скокове на батут, носеща името „Открити славянски игри 2017“, се проведе в Минск с участието на 143 състезатели от 11 държави. Те се съревноваваха в чети- ри възрастови групи - 11- 12, 13-14, 15-16-годишни и 17 +.

С откриване на изложбата „140 години народна признателност”, подготвена от Областната управа и Държавен архив - Габрово, снощи започна Националното честване Шипченска епопея. Авторите на експозицията излизат от традиционната за августовските чествания тема - чутовния героизъм по време на Руско-турската война от 1877/78 година, и поглеждат към 14-те отминали десетилетия от нов ъгъл - Признателността на поколенията. Една огромна като хронология, документален материал и човешка емоция тема.