Таня Христова: Политиката ни е да даваме шанс на хора в активна възраст
Таня Христова: Политиката ни е да даваме шанс на хора в активна възраст / Дарик Габрово,архив

Кметът на Община Габрово Таня Христова запозна днес подробно журналисти с предложената нова структура на общинската администрация. Повече от час тя детайлно представя и аргументира направеното предложение. Още в началото бе подчертано, че структурата е в съответствие с новите нормативни изисквания и цели постигането на максимално добри резултати.

Идеята е всеки един служител да може да бъде оценяван съобразно качеството и количеството на свършена работа. Залага се на гъвкав модел. Структурата е направена след внимателен анализ и не е пречупена през конкретни хора, а през функции, коментира кметът. Общинската администрация ще бъде намалена от 204 щатни бройки на 191. Работещите служители в пенсионна възраст са 6, като в края на 2007-ма са били 9. За някои от техните позиции обаче няма кандидати. "Политиката ни е да даваме шанс на хора в активна възраст. Постепенно ще намалява бройката на хората в пенсионна възраст. Работим и съобразяваме структурата с нашите приоритети", каза кметът.

 Предвижда се зам.-кметовете на Габрово да бъдат трима. Единият ще отговаря за социално-икономическото развитие. На негово подчинение ще бъдат две дирекции. Едната е "Образование и социални дейности", без отдели. Това не е дефект. Когато в близки сфери може да се работи заедно, то тогава могат да се използват по-добре и възможностите, коментират от Общината. Не винаги работата на много хора води до добри резултати и обратното - малки сплотени и удовлетворени от дейността си екипи имат постижения. Другата дирекция е "Устойчиво развитие" с два отдела - "Проекти и икономическо развитие" и "Култура и туризъм". В първия отдел ще има позиция, свързана с организацията на тръжни процедури. Предвижда се и човек, който да превежда на разбираем за гражданите език информацията по европейските проекти.

На подчинение на заместник-кмета по устройство на територията, инфраструктура и екология са две дирекции, както и главният архитект. Дирекция "Инфраструктура и екология" има два отдела - Строителство на сгради и съоръжения" и "Благоустрояване и екология". Другата дирекция "Устройство на територията" също е с два отдела - "Архитектура, благоустройствои контрол на строителството" и "Кадастър и регулиране".

Три са дирекциите, пряко подчинени на зам.кмета по финанси и собственост. Дирекция "Финансово-счетоводна" с два отдела, дирекция "Общинска собственост и стопанска дейност" с отдели "Общинска собственост" и Стопанска дейност и жилищна политика" и третата дирекция е "Местни данъци и такси".

Секретарят на Общината ръководи дирекция "Административно-правно и информационно обслужване". Към нея има 7 отдела, като новият е "Обществени поръчки, концесии и публично-частни партньорства". Той бе определен като много важен от кмета на Общината. Само през миналата година са проведени 63 обществени поръчки. Концесиите и публично-частните партньорства дават възможности за качествени услуги и приходи за Общината. Съвсем скоро се очаква да бъде приет и Законът за публично-частните партньорства.

При изработването на новата структура водеща е била ефективността, а не механичното намаляване на администрацията. По време на брифинга бе подчертано, че по-голямото намаляване на администрацията, не може да обезпечи добрата работа на Общината.