Световната седмица на кърменето
Световната седмица на кърменето / Thinkstock/Getty Images

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ. Тази година мотото на кампанията е „Кърменето – ключ към устойчиво развитие“.

СЗО препоръчва изключителното кърмене да започне в рамките на 1 час след раждането на бебето, като се дава само кърма през първите 6 месеца от живота му, продължава да се кърми до навършване на 2 години и около 800 000 детски живота ще бъдат спасени.

Кърмата е източник на всички хранителни вещества в балансирано съотношение. Подрастващи и възрастни хора, които са били кърмени като бебета, е по-малко вероятно да бъдат с наднормено тегло или затлъстяване.

Храненето и отглеждането на децата през първите години от живота, са от решаващо значение за целия живот, здраве и благополучие.

От 1 до 7 август ще се проведе кампания, по време на която ще се изнесе беседа на майки от „Звено майка и бебе“- Габрово, ще се раздават здравно-образователни и информационни материали за огромните ползи от изключителното кърмене в АГК на МБАЛ“Д-р Тота Венкова“, както и във всички пунктове на детска млечна кухня в Габрово.